Partners van Rubi

Om een fantastisch cultuuraanbod aan te bieden, werkt Rubi uiteraard samen met culturele partners in de stad. Ontdek ze op deze pagina.

AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen) wil culturele, educatieve en wetenschappelijk onderbouwde activiteiten op vlak van muziek en aanverwante kunstuitingen aanbieden en bevorderen, zowel in AMUZ als op locatie, en dit op regionaal, landelijk en internationaal niveau. Hiertoe organiseert AMUZ concerten, cursussen, lezingen en andere activiteiten die daarbij aansluiten. Hierbij staan de principes van de historische uitvoeringspraktijk steeds centraal.

Met de historische uitvoeringspraktijk wordt bedoeld dat een muzikale creatie wordt uitgevoerd op basis van de huidige informatie over de oorspronkelijke compositie en over de instrumenten waarmee deze werd uitgevoerd op het ogenblik van haar creatie, zonder daarbij afbreuk te doen aan de artistieke invulling door de uitvoerende musici.

 

Meer weten?
Lees verder op de website van AMUZ

 

Toneelhuis, het grootste stadstheater van Vlaanderen, is een huis van verschil, een ontmoetingsplaats voor eigenzinnige kunstenaars, artistieke disciplines en diverse publieken. In de historische Bourlaschouwburg in het centrum van Antwerpen biedt Toneelhuis onderdak aan heel verschillende theatermakers die eigentijds en innovatief werk maken met een internationale uitstraling. Hun artistieke verscheidenheid is een afspiegeling van de veelheid aan posities die onze tijd en onze samenleving kenmerkt. De Toneelhuismakers creëren hun voorstellingen voor de Bourla, voor specifieke locaties en voor theaters in binnen- en buitenland. 

 

Meer weten?
Lees verder op de website van Toneelhuis

 

Hét symfonisch orkest van Vlaanderen zijn, met Antwerpen als thuisbasis, dat een zo groot mogelijk publiek ontroert en inspireert door concertbelevingen van het hoogste niveau.

  • Het Antwerp Symphony Orchestra is een ondernemende instelling die zelf concerten en maatschappelijk relevante klassieke muziekprojecten produceert en deze producties landelijk en internationaal verkoopt. Het Antwerp Symphony Orchestra onderhoudt duurzame en constructieve relaties met partners, overheden, de bedrijfswereld en de brede maatschappelijke omgeving.
  • Als erkende Vlaamse Kunstinstelling bespeelt het Antwerp Symphony Orchestra de belangrijkste podia van Vlaanderen, en zijn wij ook een Vlaams cultureel ambassadeur in het buitenland.
  • Het gevarieerde programma strekt zich uit van de barokmuziek en de romantiek tot het hedendaagse repertoire, met bijzondere aandacht voor Vlaams muzikaal erfgoed, innovatieve projecten en educatie. We werken daarvoor met artiesten van wereldfaam.
  • Het Antwerp Symphony Orchestra heeft een sterke lokale verankering in zijn thuisbasis Antwerpen, ook dankzij een maatschappelijk-educatieve werking voor zeer diverse doelgroepen.

 

Meer weten?
Lees verder op de website van Antwerp Symphony Orchestra 

 

Cinema Cartoon’s is al sinds 1978 een gevestigde waarde in het Antwerpse stadsleven. Ondanks Antwerpens reputatie als bruisende filmstad was de Cartoon’s de laatste jaren de enige plaats waar de filmliefhebber nog in een gezellige, authentieke sfeer aan zijn trekken kwam. Toen op 24 september 2013 de bioscoop failliet werd verklaard, kwamen al snel vele reacties en oproepen tot reddingsacties om dit pareltje met rijke geschiedenis niet verloren te laten gaan. De Lumière Groep zette zijn schouders onder dit project en nam de Cartoon’s over. Lumière wil de Cartoon’s verderzetten in de vertrouwde spirit, maar een flinke investering was absoluut nodig om dit Antwerps instituut in een nieuw jasje te steken. 

Cinema Cartoon’s wil zich profileren als stadsbioscoop en kiest voor een gevarieerde filmkeuze die alle leeftijden kan bekoren. Van verdiepende documentaires, bekroonde speelfilms, moderne klassiekers en kleine publieksfilms tot onconventionele genrefilms. Een programma per maand zorgt ervoor dat u goed op voorhand over de aankomende films en speeluren op de hoogte bent.

 

Meer weten?
Lees verder op de website van Cinema Cartoons

 

De Arenberg kent als cultuurhuis een rijke geschiedenis. Door de jaren heen onderging de schouwburg een metamorfose. Het begon allemaal in 1852 met de oprichting van een feestzaal door de Cercle artistique, littéraire et scientifique d’Anvers. In 1929 werd de feestzaal omgebouwd tot een theaterzaal. In de jaren ’60 werd de theaterzaal in haar huidige vorm gerenoveerd. Van een elitaire club in de negentiende eeuw evolueerde de Arenberg tot een cultuurhuis met een breed aanbod in het centrum van de stad. Een stad die de voorbije decennia even grondig veranderde. Het Antwerpen van morgen krijgt nu stilaan vorm.

 

Meer weten? 
Lees verder op de website van Arenberg

 

De Kern, dat is een theaterschouwburg annex concertzaal nabij de Bist. Met een gevarieerd aanbod wil De Kern het kloppende culturele hart van Wilrijk zijn.

Je kan bij ons comedians aan het werk zien, auteurs horen voorlezen, concerten meepikken en je abonneren op het betere theater. Verandering van spijs doet eten, en daarom houden wij ons aanbod graag gevarieerd, ruim en veelzijdig. De Kern toont wekelijks films die ontroeren en aan het denken zetten. (Cinema De Kern is het derde grootste Vlaamse Cinema-cultuurcentrum. Wekelijks programmeren we minstens twee digitale filmvertoningen en zonder de vieze walm van lauwe popcorn.)

We presenteren bijna-wekelijks straffe theatervoorstellingen voor oud en jong en wat muziek betreft houden wij véél (van kleinkunst over pop tot wereldjazz). Een ruim vormingsaanbod van lezingen, workshops en langlopende cursussen doet mee beroep op allerlei minder bekende Wilrijkse verenigingen. En we werken vaak en graag op locatie. Dat laatste doen we onder ander in het Gemeenschapscentrum op de Bist, Bibliotheek Bist (de meest stabiele groeier in het Antwerpse bibliotheeknetwerk), de vele Wilrijkse dienstencentra, de vele mooie Wilrijkse parken

 

Meer weten?
Lees verder op de website van CC De Kern

 

WISPER organiseert artistieke cursussen dans, theater, muziek, fotografie, beeldende kunsten en literatuur voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Je kan steeds kiezen voor cursussen op je eigen niveau, van absolute beginner tot eigenzinnig gevorderde amateurkunstenaar. Daarnaast stampt Wisper ook voortdurend projecten en samenwerkingen uit de grond.

Zo zijn wij enorm blij dat we sinds dit jaar samen met Wisper Kunsteducatie nog meer aan het licht kunnen brengen. 

WISPER ziet kunsteducatie als een opdracht naar mensen én naar de samenleving. We zijn ervan overtuigd dat cultuur op verschillende manieren zin geeft aan een mensenleven en het fundament van een samenleving vormt.

Benieuwd naar het aanbod van Wisper? 

https://wisper.be/nl/cursussen